Gelişmiş Arama

Gelişmiş Arama

ab-ve-abd-arasindaki-celik

AB ve ABD’nin Çelik Vergisi Uzlaşmasının Türk Çelik Sektörüne Etkileri

03
Kasım 2021

Böylece ABD pazarında AB’li üreticiler Türk üreticiler karşısında yüzde 25 vergi avantajı sağlayacak. Çelikçilerimiz AB’li firmalara karşı rekabet şansını iyice kaybedecek. Buna karşın AB pazarında zaten kotamız olduğu için bizim açımızdan AB pazarından yararlanma şansımız da iyice düşecek. Bu kararla birlikte gelişmiş ülkeler, kendi aralarında serbest ticareti geliştiriyorlar. Bizim gibi ülkelere karşı da korumacılık ve engellemelere devam ediyorlar. Bu durumda bizim de yerli sanayimizi dış etkilerden ve haksız rekabetten korumamız çok önemli hale geliyor. 

ABD’nin AB çıkışlı çelik ve alüminyum vergilerini kaldırmasının sadece Türkiye değil diğer bazı ülkelerin rekabet gücünü de etkileyecek. Avrupa’dan ithal edilen çeliğin miktarında artışın diğer ülkelerin ihracatına ters etki yaratabileceği aşikar. Bu nedenle ABD’nin Madde 232 kapsamında çelik ithalatına vergi getirdiği bazı ülkeler kuralları revize etmek için ABD ile masaya oturmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ayrıca bu yıl hızlı bir toparlanma gören çelik sektöründe ‘iç talebi’ canlandırmaya yönelik tedbirler çok önem kazanıyor.

Umuyoruz ki ülkemize karşı uygulanan bu ve benzeri kotalar kısa sürede kaldırılır ve rekabet gücümüzün artmasıyla birlikte yolumuza emin adımlarla devam ederiz. Sağlıkla kalın.

Salda Metal Türkiye Serüvenine Hızlı Başladı

Salda Metal; "Bu sadece yurt içinde bir başlangıç ya da bir lokasyon değişikliği değil, aynı zamanda Türkiye'de metal sektörünün gelişimi ile başı çeken bir vizyonu ortaya koyması açısından da önemli bir başlangıcı temsil ediyor," sözleriyle sektöre olan güvencini ve iddiasını dile getirdi.

Salda Metal İhracat Rotasını Açıkladı

Salda Metal İthalat ve İhracat Müdürü Sn. Fatih Çalışkan; Orta Avrupa, Güney Asya ve Pasifik ülkeleri, yeni dönemde ihracata en uygun bölgeler olarak öne çıkacağını, Avrupa Birliği ülkeleri ve Afrika'nın da önemini koruduğunu vurguladı. Bugün için fazla cazip gözükmese de Brezilya, İspanya ve Japonya'nın da birkaç yıl içinde ihracatçılar için önemlli pazarlar haline gelebileceğine dikkat çekti.